Canon

Hvad betyder 4k?

Hvad betyder det for min film at den optages i 4K? Der er så mange begreber indenfor film, at vi bliver nød til at starte et helt andet sted. Hvor skal min film vises? Det er det aller første vi skal tage stilling til. Der er ingen grund til at bestille det helt store Hollywood set-up, hvis filmen bare skal ud på Instagram eller Facebook. 4K henviser til antallet af pixels (4096 x 2160), men det siger intet om hvor mange farver det optager. Her skal vi hen og snakke om bitdybde. Hæng på for det bliver lidt nørdet og teknisk.

Bit er med til at vise antallet af farver i en film.

YouTube viser for eksempel kun deres film i 8 bit. Men selv om de kun viser filmene i den lave opløsning, kan det godt betale sig at optage i 10 bit og sample ned. De flere farver er med til at give bedre overgange i mellem farver, og mere information i de mørke områder. Man får et blødere billede, som indeholder mange flere toner.

Her ser vi bit på pixels, og i den nederste kann man se at der optages kun to farver, imod 8 i højeste opløsning.

Alt denne farveinformation kommer jo med en pris. Det tager vildt meget plads på harddisken og computeren, at optage i 4K 4:4:4. Det er i 99% tilfælde overdrevet og unødvendigt. Alt kan selvfølgelig lade sig gøre, men er der behov for det når filmene “bare” skal vises på facebook?

For selv om det er spændende med alle de store flotte filer og mange farver, så ser vi jo stadig film fra 1969. Så længe historien er god, så kan vi sagtens undvære både 4K og flere farver end øjet kan opdage. Tænk på Thomas Vinterbergs Festen. En rigtig dogmefilm, som netop var et opgør med teknikken. Historien skulle frem, og teknikken i baggrunden. Måske er det tid til endnu et dogmemanifest?